Dobrodošli v mojem skromnem blogu o mojih življenskih strasteh: tehnologijam pametnih domov s poudarkom na prijaznosti do uporabnika, šport in raziskave.

Najprej naj na kratko opišem platformo, ki predstavlja glavno vlogo v mojih aktivnostih na področju pametnih hiš in predvsem prijaznega bivanja v njih. Osnovno vodilo je minimalna količina tehnologij za kar največje udobje in prijaznost do okolja.

Sam sem razvil in implementiral celoten sistem od samega začetka – s pomočjo Integra BM modulov podjetja Cybrotech na ravni avtomatizacije in programske opreme Dianemo na višji ravni. Trenutno se med obema nivojema “pretaka” kakšnih  400 spremenljivk (vrednosti), ki zagotavljajo, da noben dogodek ne ostane neopažen. Objekt je v celoti avtomatiziran, vključno s celotno distribucijo audio in video multimedijskih vsebin, računalniško sintezo govora in implementacijo strategij za čimvečje udobje in hkrati varčevanje z energijo. Kot sem že omenil, je bila posebna pozornost namenjena zmanjšanju količine in eksplicitne prisotnosti tehnologije v bivalnih prostorih. V bistvu želim preprečiti podvajanje najrazličnejšh naprav – iščem minimalno količino tehnologije, ki bi maksimalno izkoriščena, prijazna do uporabnika, a pred njim karseda skrita.

Projekt je bil predstavljen tudi dvakrat na nacionalni televiziji in na več predavanjih za širšo publiko.

Več podrobnosti o tej temi bo sledilo na tej spletni strani – takoj, ko najdem nekaj časa, da opišem projekt v seriji objav o nekaterih podrobnostih in mojih izkušnjah pridobljenih med celotnim procesom gradnje, implementacije in uporabe sistema.